Workshop landschapsfotografie voor de Rotary Oosterhout Regio

Wat een leuke avond!

Op uitnodiging van Femke van Houtum volgen 24 leden van de Rotary Oosterhout Regio gedurende een ruim uur mijn introductie in de landschapsfotografie. We starten bij Bosch en Duin in Udenhout en lopen naar het prachtige uitkijkpunt. We boffen enorm met het weer! Het is een prachtige nazomerdag, het is helder blauw en de zon zakt langzaam weg rond 18.00 uur, waardoor het licht voortdurend verandert.

Syllabus

Ik reik aan iedereen een syllabus Landschapsfotografie uit. Daarin behandel ik belangrijke uitgangspunten voor de compositie. Ik ga niet in op technische aspecten van de camera. Ik ga ervan uit dat de (meeste) leden van de groep met de telefoon werken, alhoewel een enkeling de grote camera bij zich heeft.

De voorpagina van de syllabus.                                              Ik licht in hoog tempo de punten kort toe. Foto van Albert van Maren.

       

 

Het weekbericht van de club schrijft daarover naderhand het volgende: “bij (Landschaps-)fotografie draait alles om compositie en licht. Het is schrijven met licht. En dat gaan we doen. We krijgen meer wijze lessen: bezuinig niet op het aantal foto’s, probeer verschillende standen uit en wacht met het nemen van het kiekje maar kijk eerst goed“.

Aan de slag

Na een kwartier jaag ik iedereen het veld in om met de opgedane tips aan het werk te gaan. Tussendoor bekijk ik enkele resultaten en na drie kwartier verzamelt de groep zich weer om na afloop een drankje en een saté bij Natuurpoort van Loon te nuttigen. Ook daar bekijk ik nog enkele resultaten en geef een aantal tips.

Resultaten en reflecties

Ik vraag aan de deelnemers om hun mooiste foto aan me door te sturen. In de week daaropvolgend krijg ik inderdaad fraaie exemplaren toegestuurd met enthousiaste reacties, zoals “je hebt me weer verder geïnspireerd om fotografie misschien toch iets serieuzer op te pakken“, “dank voor de mooie avond“, “ik ga de syllabus zeker hanteren en proberen met jouw tips betere foto’s te maken”, “fotograferen was voor mij nieuw, ik heb het als heerlijk ervaren om jezelf onder te dompelen in de natuur en deze vast te leggen“, “heerlijk in de natuur en dan de pracht proberen vast te leggen op een plaat“, “ik vond het erg leuk om te doen“, “nogmaals dank voor de leuke avond en de lessen die we geleerd hebben” en “dank voor jouw enthousiasme afgelopen donderdag, met plezier was ik deelnemer“. Dat zijn fijne complimenten!

Collage en poster

Ik verzamel de ingezonden foto’s in een collage die ik samen met de groepsfoto op A3 formaat uitprint voor de deelnemers.

Dit is de groepsfoto die Paul van Houtum maakt.                                                                                           Dit is de collage.

           

 

 

"Waar je ook heen gaat, ga met heel je hart”

error: Content is protected !!
Scroll naar boven