Panoramafoto's​

Het woord “panorama” betekent een weids gezicht. Een panoramafoto laat dus een weids beeld zien. Dat kan in de breedte of in de hoogte. Een panoramafoto is smal en heeft in het algemeen een verhouding van ongeveer 3 : 1 of zelfs iets smaller. Om verwarring te voorkomen: een panoramafoto is géén 360°-foto, die het beeld volledig in de rondte laat zien.

Door hun formaat zijn panoramafoto’s als wanddecoratie geliefd. Een muur kan breder of hoger door lijken door respectievelijk een liggende of staande panoramafoto met een passend perspectief. Een kamer, gang, keuken, hal of zaal kan hierdoor verrassend veranderen zónder de meubels te vernieuwen of de muren te schilderen. Met één panoramafoto kan je de sfeer die je in de ruimte wil creëren al sterk beïnvloeden. Ook een serie kan fraai zijn.

De specifieke verhouding van ongeveer 3 : 1 betekent dat je als fotograaf tijdens het fotograferen ten eerste al moet denken in dit formaat.  Wat laat je weg uit het kader van de zoeker of van het scherm? Hoe komt het er straks uit te zien? Ten tweede is het nadenken over de compositie van belang. Op welke plek leg je de eventuele hoofdrolspeler op de foto vast? Hier kan je geen “gulden regel” toepassen, hier lopen de diagonalen al snel weg uit het beeld. Dus je denkt in lange lijnen in de breedte of in de hoogte. Diepte in de foto creëer ik door een wolkenlucht, een onscherpe achtergrond of een bijzondere achtergrond. En, dat mag, soms is zo’n foto “plat”.

Om panoramafoto’s te maken gebruik ik vaak een groothoek- of een fisheye-objectief. Maar ook met een telelens kan ik af en toe achteraf een panorama-uitsnede van de foto maken als het beeld zich daarvoor leent. Ook is het mogelijk om in de camera of in een computerprogramma diverse foto’s aan elkaar te plakken, maar van die optie maak ik zelden gebruik.

Op deze pagina toon ik een aantal panoramafoto’s. Dit zijn foto’s uit de verschillende categorieën van mijn fotowerk (zie de pagina “FOTO’S”), maar dan uitsluitend op dit panoramaformaat. Je kan de foto’s aanklikken voor een volledige beschrijving.

Door hun formaat zijn panorama’s als wanddecoratie geliefd

Leven

Sundowner

Silhouetten tegen de avondlucht.

Wildlife Archieven – Anke Boomsma Fotografie

Sterk solitair

Niet groot, scheef, vrijwel alleen op de wereld. Kracht!

Landscape

Zoeken

…en gevonden worden, dat is het leven.

Wildlife

Bella Italia

Borghi piú belli d’Italia.

Cityscape & Architecture

error: Content is protected !!
Scroll naar boven