Ontwikkeling Expositie “Sprekende Fotografie”

De aanpak van een groot project

Voorbereiding

Dan krijg je een uitnodiging van de Stichting Kunst Loon op Zand om een solo-expositie te houden in het Klavier, het gemeentehuis annex bibliotheek annex theater annex eetcafé in Kaatsheuvel. En dan zeg je spontaan “ja”. We schrijven eind januari 2023… We plannen hem in: van 26 augustus t/m 24 september. Die voorbereidingstijd heb ik hard nodig. Ik maak zelfs een echt plan van aanpak en een draaiboek. En wat een klus is dat geworden! Leuk, inspirerend, uitdagend en intensief.

In de maanden die volgen worden de dagen (en nachten) in beslag genomen door het uitzoeken van de foto’s uit mijn grote bestanden in de computer en het externe geheugen vanaf ongeveer het jaar 2010. Wat is geschikt en wat niet? Toetsen van kwaliteit, lang niet alles is geschikt voor een vergroting. Nadenken over de thema’s: wat is interessant en wat niet? Ideeën, fotoboeken doorspitten, nog meer ideeën en verschillende ideeën weer weggooien… Uiteindelijk heb ik er 91 uitgekozen. Daarbij heb ik een minutieus ontwerp gemaakt van de ruimte waarin zij straks tentoon worden gesteld.

Vanaf medio mei ben ik begonnen met bestellen van uitgekozen exemplaren bij het bedrijf MyPoster, veelal in het materiaal alu-dibond fine-art mat. Op het moment dat de bestellingen binnen rollen kom ik erachter dat ik niet heb nagedacht over de opslag thuis. Het beste idee is om de serre daarvoor te benutten.

PR 

                                                                   

Mensen komen niet vanzelf naar je expositie, dus ik heb flyers met uitnodigingen gemaakt voor de opening en aan ruim 300 adressen van mijn relatienetwerk -het zogenaamde “kerstkaartenbestand”- gestuurd. Ook leggen we her en der in de gemeente uitnodigingen neer.

Daarnaast maak ik posters om op te hangen in de lokale cafés en winkels. De medewerking van de ondernemers is prima. Binnen enkele dagen hangen ze bij diverse zaken aan de deuren, ramen en bij toiletten!

Ook heb ik een paar banners gemaakt die op diverse plekken zijn neergezet, waaronder in het Klavier zelf en bij een landgoedfair op het terrein van het Witte Kasteel in Loon op Zand.

In Rond de Toren (het dorpsblaadje van Loon op Zand) verschijnt in juni een artikel met foto’s.

Catalogus

 

Bij een 4 weken durende expositie van 91 zorgvuldig uitgezochte foto’s hoort een goede catalogus. Een groot deel van de maand juli besteed ik aan het maken daarvan. De eerste twee concepten sneuvelen… Gelukkig kan het derde concept wel de toets van de redacteur (mijn man Pieter) doorstaan. In de catalogus zijn de foto’s met een toelichting, is de looproute én is een prijsvraag met 30 vragen opgenomen.

Ik bestel 500 exemplaren. Dat zal toch wel genoeg zijn?

Opbouw

En opeens is het zo ver! We kunnen gaan opbouwen! We starten op woensdag 23 augustus met het “bekleden” van de mooie houten wanden achter de trappen. De latjes mogen niet worden beschadigd. Daarvoor heeft Pieter een speciaal systeem van haken bedacht en vervaardigd. Dit wordt de “Galapagos-wand”.

 

Aan het eind van de middag komt de Stichting Kunst Loon op Zand met hun panelen en ezels.

Aan het eind van de middag van donderdag 24 augustus hangt alles en we gebruiken de vrijdag om de puntjes op de i te zetten. We zijn kei moe, maar we zijn er klaar voor. Het staat er prachtig bij!

 

Nog meer PR

Ondertussen verschijnen op 22 en 23 augustus resp. in de Duinkoerier (het lokale huis-aan-huis-blad) en het Brabants Dagblad artikeltjes.

De opening op zaterdag 26 augustus

Feest! Er komen ongeveer 130 mensen. De toespraken zijn warm. Daarover meer in een volgend blog.

 

 

 

"Waar je ook heen gaat, ga met heel je hart”

error: Content is protected !!
Scroll naar boven