Fotoseries

Meestal staan we er niet zozeer bij stil. Dat is niet zo vreemd, omdat je tijdens het fotograferen vaak bezig bent met dat ene plaatje, maar wat gebeurt er daarna? We maken reisverslagen in tijdsvolgorde, maar dit is wat anders. De uitdaging in dit genre is het maken van bij elkaar passende foto’s om zo een sterke serie te hebben.

De kracht van een fotoserie zit in het verhaal van 3 tot 6 foto’s die in samenhang worden getoond, meestal als wanddecoratie. Vaak is tekst overbodig, de foto’s zeggen genoeg. Een fotoserie moet niet verward worden met een fotocollage, die meestal bestaat uit een grote verzameling persoonlijke herinneringen op één poster. De foto’s van een serie worden afzonderlijk uitvergroot, afgedrukt in dezelfde stijl en in de gewenste positie opgehangen voor het mooiste resultaat.

Omdat de SAMENHANG bij een fotoserie een grote rol speelt is het belangrijk om te voorkomen dat er één foto domineert. Het gaat immers om de wisselwerking tussen de foto’s die samen het verhaal vertellen. Bovendien is het essentieel om de plaats van elke foto in de serie bewust te kiezen, zodat het beeld harmonieus is en de toeschouwer verleid wordt om van de ene naar de andere foto te kijken. Bij een serie is dus de compositie van het geheel een creatieve uitdaging.

Bij een fotoserie is door mij over elke foto als onderdeel van de serie nagedacht, de foto’s vullen elkaar aan. Waarom de foto’s zo goed met elkaar communiceren heeft voor een groot gedeelte te maken met de overeenkomsten in bijvoorbeeld kleur, vorm en onderwerp. Als mens zijn we gevoelig voor herhaling en compositie. Vaak is het een natuurlijk gevoel, die ons verteld of iets fijn werkt of juist niet.

De kracht van een fotoserie zit in het verhaal

Vrouwenfiguren Drieluik

Een sierlijke compositie in zwart-wit. 

Death Valley, USA

Het verhaal van de hitte, de droogte, de zoutkorst, de eindeloze weg. Het craquelé patroon van de aarde herhaalt zich in het asfalt.

Frost

Zoet besuikerd; zwartwit macrofotografie met rijp in de tuin; minimaal 30 x 30 cm. per foto.

"ZU" Eisenwerk

Eisenwerk Thijssen Düssburg, gesloten sinds 1985.

Voedselketen

Haviken eten de nageboorte van zeeleeuwen, Galápagos.

Streetview

Plaza de la Independencia, QUITO ECUADOR.

Verrast

Witstaartherten Upper Klamath Lake, Oregon, USA.

Tegenspel

 Singel, wal, dijk, linie en wiel rond Dommel en Maas.

"Waar je ook heen gaat, ga met heel je hart”

error: Content is protected !!
Scroll naar boven