Kastenwand klaar!

De Loonse en Drunense Duinen in je slaapkamer

 

DE foto?

Op 15 november jl. schreef ik een blog over een personal coaching in Landschapsfotografie met als doel een kastenwand in de slaapkamer van één van onze buren te verfraaien met een mooie eigen foto, gemaakt door de buurman zelf. De bedoeling is om een passende sfeer van de Loonse en Drunense Duinen in de slaapkamer te brengen. De kastenwand is echt een héle wand, beslaat een oppervlak van 3.28 m. breed x 2.53 m. hoog en bestaat uit 4 panelen, gescheiden door goudkleurige strips.
Na een theoretische voorbereiding en twee praktijkmiddagen in oktober is onze buurman aan de slag gegaan. En al op 20 november komt hij thuis met een geweldige foto, die op het eerste oog zéér geschikt lijkt! Zie linksonder.
Hij heeft de foto bij Bosch en Duin met tegenlicht gemaakt, waardoor de boomstammen prachtige divergerende schaduwen op de bodem werpen. Die schaduwen blijken de hoofdrolspelers te zijn, waardoor het beeld veel diepte krijgt. Bovendien brengen die schaduwen prachtige lijnen aan, waardoor de foto zeer krachtig wordt.

 

UITWERKING

Op het computerscherm ziet de foto er heel goed uit en om dat nog beter te kunnen beoordelen print ik hem op A3 fotopapier uit. Die wordt een weekje op de kastenwand in de slaapkamer gehangen om een eerste indruk te krijgen. Een aarzeling ontstaat: moet de foto misschien iets minder geel/oranje? Ik maak hem in het bewerkingsprogramma Lightroom iets bleker en groener (rechtsboven). Ook die print ik uit en wordt naast de ander opgehangen. De buren denken na.

Keuze: DE foto!

Begin december valt het besluit! De buren gaan voor de oorspronkelijke versie. Die is warmer en past goed bij hun interieur. Ik blaas met het softwareprogramma Topazlabs de foto op tot 60 MB. Dat programma voegt pixels toe, waardoor de foto zeer scherp blijft op zeer groot formaat. Bovendien moet hij voor de kastdeuren worden opgedeeld in 4 stroken van 0.82 m. breed en 2.53 m. hoog. Bij deze opdeling blijkt dat het niet storend is dat de goudkleurige strips van de schuifdeuren er tussen komen.

 

PROEF DEURPOSTER

Buurman kiest voor de drukkerij Photogifts en hij bestelt eerst de linker deurposter. Als het dan onverhoopt tegenvalt is de strop niet zó groot. Op 5 december is deze binnen en hij hangt hem met tape op.


Ik kom kijken en we beoordelen samen de kwaliteit van de print en het effect van de foto op het interieur.
De kwaliteit is prima: mooie kleuren en goede scherpte. Het effect op het interieur is top. De sfeer, kleurstelling en het perspectief zijn prachtig. De boomstammen lopen als het ware door in de houten vloer en zelfs in het patroon van het dekbedovertrek.

EINDERESULTAAT “TUSSEN DE UILEN”

Vervolgens bestelt buurman de andere drie posters, die rond de kerstperiode binnenkomen. De posters zijn zelfklevende stickers, die hij na oud en nieuw met zijn vrouw in alle rust op de deuren plakt. Het wordt heel netjes en ik kom op 9 januari een kijkje nemen.


We vinden allemaal het resultaat zéér geslaagd. Allemaal trots. Buurman vertelt als extra element dat dit het bosje is, waarin de Ransuilen elke winter in grote getalen vertoeven. Zo slapen zij als het ware “tussen de uilen”. Is dat de titel van de foto? Niet verkeerd voor een vogelliefhebber!
Als finishing touch wil de buurman de aangrenzende wand van een andere, meer passende kleur voorzien en wellicht komt er nog een foto van een echte Ransuil te hangen…

"Waar je ook heen gaat, ga met heel je hart”

error: Content is protected !!
Scroll naar boven