Onverwacht verrassende toertocht

Op deze eerste kerstdag is het onverwacht prachtig weer. De zon schijnt, het is vrijwel windstil en ongeveer 7 graden. Dus besluiten Pieter en ik spontaan om met onze klassieke Volvo Amazon een stukje te toeren in de regio. Glühwein en broodjes mee. Ook besluit ik de EOS 7D met groothoeklens 16 – 35 mm. mee te nemen. Dat is een lens die ik weinig gebruik. Ik grijp namelijk al gauw naar een tele-of macrolens. Of daarnaast naar mijn compact camera Canon PowerShot G7x. Nu wil ik eens wat oefenen met deze lens in landschapsfotografie. Maar verder geen vastomlijnd plan.

Bastion met boom

Het eerste doel is het Bastion aan de Singelgracht in Den Bosch. Naast de auto en de broodjes ligt een mooi landschap aan mijn voeten. Maarrrr… ook moeilijkheden: wandelaars over de wal, langsrijdende auto’s die blikkeren in de laagstaande zon, de toren van de St. Jan die in de steigers staat, links een lelijk flatgebouw en rechts een oerlelijke zendmast (wie heeft dat allemaal goed gevonden?). Hoe kan ik dat allemaal wegwerken op de foto zonder het achteraf te moeten doen?

 

 

 

 

 

 

 

 

Links een foto gemaakt door Pieter met zijn telefoon. Een boom (rechts) biedt uitkomst: door de takken als decor te gebruiken worden enkele storende elementen verborgen. Maar ook veel geduld is bij landschapsfotografie van belang. In dit geval wachten tot er éven geen wandelaars zijn, wachten tot het water nét weer rustig is na een windvlaag, wachten tot er juist geen auto’s over de weg rijden.

Wielen en standpunt

We rijden verder langs de Bergsche Maas richting Heusden en ik fotografeer onderweg mooie “wielen”. Wielen zijn kolken die ontstaan zijn door overstromingen. Ook daarbij is het van belang om precies te kijken wat je wel en niet in het kader zet. De zon speelt een mooie rol, maar gaat inmiddels ook af en toe schuil achter een wolk. Ook nu weer geduld.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij Crèvecoeur (links) staat een Reiger in de kant. Ik wil daarbij een mooie reflectie in het water en het begint juist iets meer te waaien. Bij Bokhoven (rechts) staat een enorme oranje boei midden in de rivier. Ik doe precies zoveel stappen naar links dat die precies achter de boom valt.

Urbex

Verderop bij het veer tegenover het gehucht Bern staat een oude keet op de dijk! Leuk: urbex! Het begint te regenen, maar er schijnt af en toe ook nog een waterig zonnetje. Ik probeer de keet vanuit diverse hoeken vast te leggen. Uiteindelijk vind ik deze (rechts) de meest karakteristieke.

Ondertussen maakt Pieter een foto van mij.

Tegenlicht

We rijden over de Heusdense brug naar de overzijde: Zuid Nederhemert. Bij de waterkering “De kromme Nol” bij het Heusdensch Kanaal kijken we eens over onze schouder. Er is nu een prachtige donkere wolk gekomen, waardoor ik denk dat ik met tegenlicht kan spelen. Dat is een hele toer, want de camera gaat zelf denken: “teveel licht, dus ik ga het donkerder maken”. Ik stel een stop overbelichting in. Vervolgens probeer ik diverse standpunten uit. Een stapje naar links of een stapje naar rechts maakt veel uit. Ik zorg dat het silhouet van de brug precies tussen twee bomen in valt. Een wat kleiner diafragma geeft de zon enkele stralen mee.

Zon voor reflectie

Na deze oefening rijden we door naar het pittoreske dorpje Zuid Nederhemert. Helaas laat de zon het nu afweten… We zien wel een mooi landhuis bij een wiel, maar die oogt erg saai in dit licht. We draaien om en willen teruggaan. Maar dán breekt opeens de zon weer door! En dat maakt alles uit. Ook nu weer precies een standpunt innemen. De inleidende tak van links boven. De reflectie van het huis geheel in het water. Geen kringen van de Waterhoentjes in de reflectie…
De zon begint al aardig te zakken en we besluiten rustig op ons huis in Loon op Zand aan te gaan.

Zeedijk panorama

We rijden via de Zeedijk in Elshout, een prachtig stukje (militaire) historie van de Zuiderwaterlinie met veel wielen erlangs. Ik denk dit keer in “panoramaformaat”. Links staat een hoogspanningsmast die ik niet in beeld wil hebben. Ik neem de hoogspanningsdraden voor lief. Mogelijk dat ik die later in de nabewerking verwijder. Maar dat blijkt niet nodig want ze lopen mooi parallel met de wolken en de wolken linksboven staan er mooi dwars op.

Verrassing thuis

We komen thuis met een flink aantal foto’s om uit te zoeken, maar vooral ook met de beleving van een hele leuke kerstmiddag!

Ik verwerk de vijf foto’s van de wielen en de singel in de fotoserie “Tegenspel”, de foto van de Heusdense brug als landschapsfoto “Verbinding” voor het portfolio Landscape en de foto van de “Keet” voor het portfolio Urbex.

De les: ga met weinig verwachtingen op pad en laat je verrassen door wat je ziet!

"Waar je ook heen gaat, ga met heel je hart”

error: Content is protected !!
Scroll naar boven