Personal coaching kastenwand

Naar aanleiding van mijn deelname aan de expositie “Kunst in Loon op Zand” op 19 en 20 september jl. krijg ik eind september de vraag om iemand persoonlijk te coachen in Landschapsfotografie.

Een mooie opdracht

Een buurvrouw wil dit aan haar echtgenoot cadeau doen voor zijn verjaardag! Er zit ook wel iets achter: bij het stel bestaat al een tijdje het plan om hun kastenwand in de slaapkamer te verfraaien met een mooie eigen foto. Maar die moet nog wel worden gemaakt… Of ik kan helpen? Ja graag!

Intake

Voor de intake spreken we bij hen thuis af, want een kijkje in de slaapkamer is noodzakelijk om een beeld te krijgen van de omvang van de kastenwand, de lichtval, hun interieurstijl en –kleuren en hun eerste ideeën. De kastenwand blijkt te bestaan uit 4 schuifdeuren van 80 x 235 cm. met goudkleurige strips en beslaat een gehele wand links van het bed. Het raam ligt tegenover het bed op het westen en het licht valt in de namiddag op de kast. De foto moet niet “de kamer binnenvallen”, er moet diepte in zitten, je moet erin kunnen “verdwalen”. De wens is om een foto van de nabijgelegen Loonse en Drunense Duinen te maken. Zij wandelen er graag.

Cameratechnieken

De camera van mijn cursist is een Panasonic DMC-FZ300 met een 25 – 600 mm. lens. Die heeft gelukkig voldoende mogelijkheden om een aantal zaken handmatig in te stellen. Bij landschapsfotografie vind ik het vooral van belang de camera op diafragma-voorkeuze te zetten, zodat je kunt spelen met de scherptediepte.

Aan de slag 1: hoofdrolspeler, lijnen en perspectief

Op 24 oktober gaan we aan de slag bij Bosch en Duin bij Udenhout. Het is na motregen grijs en bewolkt weer, dus misschien niet zo geschikt voor DE foto. Maar het gaat vandaag vooral om zaken omtrent compositie.

Het is bij vrijwel elke vorm van fotografie van belang een HOOFROLSPELER te zoeken die het oog van de kijker het beeld in trekt. Daarnaast zijn het PERSPECTIEF en de LIJNEN in de foto essentieel.

De plaats van de HORIZON is ook van groot belang: speel met een hoog of een laag standpunt.

 

 

We verkennen mooie plekjes in het gebied, want het is natuurlijk de bedoeling dat het VERHAAL van de Loonse en Drunense Duinen in de foto naar voren komt: de foto moet een titel krijgen die de lading dekt. Na deze middag kan mijn gretige leerling oefenen.

Hieronder een foto van mijn hand die middag. De hoofdrolspeler is de schuine eik. De golven in het zand op de voorgrond trekken de blik naar de boom. Op de achtergrond parallelle lijnen van gras in het zand en uiteindelijk de bomenrij als horizon, die ik deze keer net iets boven het midden heb geplaatst. De lucht is iets doortekend.

Canon EOS 7D, f/9, ISO 200, 1/125, -0,7 stop belichting, witbalans bewolkt, 28 mm. groothoeklens.

De wind heeft vrij spel

Aan de slag 2: belichting en decor

Na een week met veel e-mailverkeer tussen ons over de door hem gemaakte foto’s gaan we op 31 oktober nogmaals een uur de duinen in. Gelukkig schijnt nu de zon, want dat is voor het thema BELICHTING noodzakelijk. Het is voor mijn cursist van belang om na te denken welk weer zij in zijn slaapkamer willen hebben, waar zij elke ochtend mee wakker willen worden. Inmiddels heeft mijn cursist meer ideeën over de gewenste foto: hij wil vooral groen en begroeiing op de voorgrond en liefst een doorkijk naar het zand.

Het resultaat: ik wacht af!

Wat wordt het perfecte plaatje? Ik ben heel benieuwd! Uiteindelijk moet de foto qua resolutie fors groter worden gemaakt. Hiervoor heb ik bij navraag software Topazalabs gevonden, die op een zeer ingenieuze wijze pixels toevoegt (interpoleren). Daarna moet de foto worden opgedeeld in 4 gelijke stroken, dat kan door middel van software PhotoScape. Ik heb een aantal goede afdrukcentrales voor deurposters geselecteerd. De posters worden afgedrukt op verwijderbare zelfklevende folie in matlaminaat.

Als voorbeeld voor de kastenwand heb ik een van mijn foto’s van 31 oktober op het juiste formaat uitgesneden (4×3) en opgedeeld in 4 stroken.

De compositie: de hoofdrolspeler is de berk op de voorgrond, perspectief naar rechts achter, het wolkje links is essentieel, de grassen leiden de blik naar de berken, vakken van mos en heide begrenzen een doorkijk naar een duin. De horizon is laag, de zon komt van rechts achter, dus het contrast is optimaal. In deze foto kan je wandelen…

Canon EOS 7D, f/4, ISO 200, 1/2000, +0,3 stop belichting, witbalans bewolkt

Leren en doceren

Ik vind het leuk om wat ik heb geleerd en inmiddels al jaren routinematig is ingeslepen in mijn fotografie expliciet en met een plan aan een ander door te geven. Van Han Schnek, fotograaf in Haarlem, heb ik tijdens een cursus in 2010 de termen hoofdrolspeler en blikvanger geleerd. Dat was een eye-opener! Ik volgde in dat jaar ook een workshop bij de Posbank (Veluwe) van de bekende natuurfotograaf en –filmer Ruben Smit, waarin we veel aandacht hebben besteed aan perspectief, lijnen en belichting.

"Waar je ook heen gaat, ga met heel je hart”

error: Content is protected !!
Scroll naar boven