Portret en passie

Aangezien ik fotografie gebruik als middel bij coaching moet ik van alle markten thuis zijn, o.a. in de portretfotografie. Dat is een aparte tak van sport binnen de fotografie. Er zijn zeer gespecialiseerde en gerenommeerde fotografen die niets anders doen. Zo’n fotograaf is Jeroen Jazet. Ik volgde een 2-daagse workshop van hem in het weekend van 25 en 26 juni 2016 in de prachtige kloosterboerderij Ferme de Leuze van Huub Tindemans in Somme-Leuze in de Belgische Ardennen.

Jeroen presenteerde ons zaterdagmorgen tal van voorbeelden van hem zelf en van collega’s. Met de 10 leuke gevorderde deelnemers ontstond vervolgens een boeiende discussie over de verschillende invalshoeken. Stelling: het ultieme portret heeft weinig of niets met de techniek van fotografie te maken. Techniek is een middel om een verhaal te vertellen. Dus de techniek moet “vanzelfsprekend” zijn. Dat vereist derhalve de nodige routine.

Het gaat om de ESSENTIE van het portret. Daarbij is de persoonsbeschrijving, de regie en een heel stuk psychologie van belang. Zorg voor de klik! Een gedegen voorbereiding (inlezen) en goed contact leggen (vragen stellen) zijn onmisbaar. Een goed portret is dus niet een afbeelding van de persoon, maar een verhaal van de persoon.

Zaterdagmiddag was de opdracht het maken van een zwart-wit portret zonder flits van Sonja van Driel, die de workshop organiseerde. Een foto die een gevoel vastlegt en die raakt. Daarvoor kregen we 15 minuten voorbereidingstijd, 5 minuten om het te maken en 30 minuten om uit te zoeken, te bewerken en in te leveren. Dat is erg kort! Jeroen is dit gewend, vooral als hij foto’s moet sturen naar het ANP. Maar hij doet natuurlijk ook niets anders. Het leverde mij persoonlijk een behoorlijke druk op. Dit is het resultaat dat ik die middag durfde te presenteren: het verhaal van een lieve vrouw.

 

 

Die dag werd afgesloten met een uitleg over off-camera flitsen en hoe dat is in te zetten bij portretfotografie. Techniek dus. Het duizelde me inmiddels. Ik heb een soort haat-liefde verhouding met de flitser en gebruik hem vrijwel niet tot op heden. Toch zie je juist mét gebruik van de flitser vaak prachtige resultaten. Een goed voornemen: ik zal hem in de huiskamer opstellen en proberen vaker te oefenen

Nadat wij zondagmorgen die flitstechnieken hadden geoefend op elkaar, werden wij zondagmiddag naar een echt model gestuurd. En wat fijn! Ik mocht kiezen voor fokkers van Quarter Horses. De opdracht: vertel een goed verhaal, zoek een goede locatie en een mooie context. De flitser liet ik in de tas, want daar houden paardenogen niet van. Niet geheel toevallig ging net de zon schijnen, zodat de belichting fraai gebruikt kon worden.

In deze foto wil ik laten zien dat een goede paardenfokker ook echt van zijn of in dit geval haar “producten” houdt. Zij heeft het juiste beroep, de juiste functie gekozen! Passie is van groot belang. Hier is wat mij betreft de juiste blik, de juiste sfeer vastgelegd. En wat een prachtige lieve paarden.

Al met al heb ik heel veel inspiratie gekregen voor andere foto’s dan de gebruikelijke LinkedIn portretten!

"Waar je ook heen gaat, ga met heel je hart”

error: Content is protected !!
Scroll naar boven