Samen website fotografie maken

Al jaren droomde ik over een speciale website om mijn fotografie in onder te brengen. Ik heb sinds 2014 een website voor coaching en toezicht (www.ankeboomsma.nl). Daarin is ook ruimte voor de fotografie ondergebracht, omdat dit een onderdeel is van mijn persoonlijke begeleiding van mensen. Maar een website voor fotografie heeft een heel ander karakter, dus die verdient een aparte aanpak.

 

Wakker” Wildlife-photography

 

Dromen en wakker liggen

Sinds eind september 2020 ben ik daarmee aan de slag. Van een droom werkelijkheid maken is een pittige klus, dus nu lig ik regelmatig wakker van de puzzel hoe dit vorm te geven! Gelukkig heb ik hulp…Samen gaat het lukken.

Foto’s in overvloed

Sinds 2010 heb ik de digitale fotografie volop opgepakt. Ik heb me grondig verdiept in vele takken van sport binnen dit vakgebied. Ik heb van alles rondom huis en tuin en elders in Nederland voor de lens gehad. Ik heb prachtige reizen gemaakt en ben met veel geheugenkaartjes naar huis teruggekeerd. Ik heb fraaie fotoalbums gemaakt. Alle fotobestanden heb ik bewaard op een grote externe harde schijf. Het zijn er duizenden en duizenden. Maar nu? Want lang niet alles is geschikt voor een website. Wat wil ik presenteren en wat willen anderen zien? Keuzestress!

Structuur aanbrengen

Gelukkig begint het maken van een website met aanbrengen van structuur: “Welke pagina’s wil je erop hebben, Anke?”, was de eerste vraag van Annelieke van den Berg van Studio Koco die de website bouwt en vormgeeft. Eh, ja, dat helpt, zo’n vraag. Ik had al wat nagedacht, want ik heb voorafgaand aan de expositie van 19 en 20 september in Loon op Zand (zie “PUBLICITEIT EN MEDIA”) bedacht dat ik foto’s in de “VERKOOP” wil zetten, dat ik “MASTERCLASSES” wil geven en dat ik “MAATWERK IN OPDRACHT” wil aanbieden in mijn winkel. Dus dat moet ook op de website helder zijn. Daarnaast zijn er een paar pagina’s met achtergrondinformatie.

Teksten maken

Vervolgens moet ik voor elke pagina teksten maken. Naast fotograferen vind ik schrijven leuk werk. Ook nu weer moet ik op een andere manier kijken hoe ik het wil neerzetten. Dit is anders dan een fotoboek maken met teksten over een reis! Daarnaast heb ik bedacht dat elke foto een verhaal moet vertellen. Want dat was de tweede vraag van Annelieke: “Wat is je motto in de fotografie?”.

Na een tijdje brainstormen werd dat “Sprekende fotografie”. Ik vind het belangrijk dat een foto, een fotoserie of een heel fotoboek een verhaal vertelt. Daarin zit ook mijn kracht: naast esthetiek en creativiteit een sfeer in de foto(‘s) leggen, zodat het beeld met een titel en het relaas erachter meer diepgang krijgt.

Dus schrijven maar! Ik maak achter elke foto voor mijn portfolio een tekst die je te zien krijgt als je de foto aanklikt.

 

“All-American” Cars & Bikes-photography

 

Echtgenoot Pieter controleert elk gedeelte dat ik maak. Zijn feedback is altijd to the point en waardeer ik bijzonder. Soms leidt het ertoe dat een heel stuk in de prullenbak verdwijnt.

Foto’s selecteren voor het portfolio

Ook hierin moet structuur worden aangebracht, anders wordt het een onoverzichtelijk geheel en staat alles door elkaar. Al werkende ben ik gekomen tot twee onderdelen van het “PORTFOLIO”, namelijk “VERKOOP” en “OPDRACHTEN” en vervolgens tot een aantal categorieën, die misschien nog aan verandering onderhevig zullen zijn. We zijn nog niet klaar! Bovendien wil ik dat deze website dynamisch is, zodat ik foto’s kan toevoegen en verwijderen. Om te beginnen selecteer ik voor elke categorie een aantal foto’s, in eerste instantie op gevoel en wat me te binnen schiet. Op die wijze had ik namelijk mijn 3 foto’s voor de expositie uitgezocht. Ook enkele foto’s die op mijn andere website staan zijn geschikt. Later ga ik al mijn bestanden doorpluizen. Ik weet nu mijn selectiecriteria, o.a.: is de foto sprekend, blijf je ernaar kijken, is de compositie aantrekkelijk en is hij technisch goed? En vooral ook: is de foto uniek en bijzonder? Een mooi werk voor de winter ’20 – ’21 in coronatijd!

Mooi proces, mooi resultaat

Zoals alles in het leven leidt een mooi proces tot een mooi resultaat. Door er samen aan te werken wordt het beter en beter.

Er is inmiddels een proefversie, waar ik al erg blij van wordt en waarvan ik verwacht dat die op korte termijn klaar is.

Dan gaat vriendin Agnes er nog naar kijken. Zij heeft dat heel lief aangeboden. Een buitenstaander heeft vaak een helder zicht op sterke en zwakke kanten van zo’n medium. Ik vertrouw haar dat graag toe.

Daarna gaan we live! En kan ik weer slapen…

 

“Alles in rust” Landscape-photography

 

En oh nee: geen rustig leven. Ik hoop juist op veel activiteit op dit front. Ik heb er zin in!

"Waar je ook heen gaat, ga met heel je hart”

error: Content is protected !!
Scroll naar boven